Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
22.04.2024 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, suchą krakowską i pomidorem, kawa z mlekiem
Biały barszcz z białą kiełbasą, naleśniki z dżemem, kompot, owoc
Bułka z masłem, pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną
Alergeny
1,7
1,7,9
1,7
WTOREK
23.04.2024 r.
Muszelki czekoladowe z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, serem żółtym i rzodkiewką
Zupa ryżowa, kotlety mielone, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot
Kisiel pomarańczowy, ciastka
Alergeny
1,7
1,3, 7, 9
1, 7
ŚRODA
24.04.2024 r.
Sam komponuję kanapki: pieczywo z masłem, jajko, wędlina, rzodkiewka, papryka, kakao
Zupa jarzynowa, placuszki twarogowe z bananem, kompot, marchewka do chrupania
Bułka z masłem, wędliną i ogórkiem zielonym, herbata owocowa
Alergeny
1, 7
1, 7, 9
1,7
CZWARTEK
25.04.2024 r.
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, wędliną, serkiem topionym i rzodkiewką
Zupa fasolowa, łazanki z kiszoną kapustą, kompot
Biszkopty w galaretce, bita śmietana
Alergeny
1, 7
1, 7, 9
1,7
PIĄTEK
26.04.2024 r.
Pieczywo z masłem i pomidorem, parówki z szynki, ketchup, herbata z cytryną
Rosół z makaronem, pierogi leniwe z masłem i cukrem, kompot, owoc
Kasza manna na mleku, mus truskawkowy
Alergeny
1, 7
1,3,7,9
7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.