• Jadłospis

      • DATA

        ŚNIADANIA

        OBIADY

        PODWIECZOREK

         

        PONIEDZIAŁEK

        22.04.2024 r.

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, suchą krakowską i pomidorem, kawa z mlekiem

         

        Biały barszcz z białą kiełbasą, naleśniki z dżemem, kompot, owoc

         

        Bułka z masłem, pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,7

         

         

        WTOREK

        23.04.2024 r.

         

         

         

        Muszelki czekoladowe z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, serem żółtym i rzodkiewką

         

        Zupa ryżowa, kotlety mielone, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

         

        Kisiel pomarańczowy, ciastka

        Alergeny

        1,7

        1,3, 7, 9

        1, 7

         

         

        ŚRODA

        24.04.2024 r.

         

         

         

         

        Sam komponuję kanapki: pieczywo z masłem, jajko, wędlina, rzodkiewka, papryka, kakao

         

        Zupa jarzynowa, placuszki twarogowe z bananem, kompot, marchewka do chrupania

         

        Bułka z masłem, wędliną i ogórkiem zielonym, herbata owocowa

        Alergeny

        1, 7

        1, 7, 9

        1,7

         

         

        CZWARTEK

        25.04.2024 r.

         

         

         

         

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, wędliną, serkiem topionym i rzodkiewką

         

        Zupa fasolowa, łazanki z kiszoną kapustą, kompot

         

        Biszkopty w galaretce, bita śmietana

        Alergeny

        1, 7

        1, 7, 9

        1,7

         

         

        PIĄTEK

        26.04.2024 r.

         

         

        Pieczywo z masłem i pomidorem, parówki z szynki, ketchup, herbata z cytryną

         

         

        Rosół z makaronem, pierogi leniwe z masłem i cukrem, kompot, owoc

         

         

        Kasza manna na mleku, mus truskawkowy

        Alergeny

        1, 7

        1,3,7,9

        7

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.