Jadłospis
Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
19.05.2025r.
Poniedziałek
Pieczywo z masłem, serem żółtym, pomidorem,
herbata owocowa
Krupnik,
ryż
z prażonymi jabłkami
i bitą śmietaną,
owoc, kompot
Bułka z masłem, kurczakiem gotowanym
i rzodkiewką,
kawa z mlekiem
Alergeny
1,7
1,9
1,7
20.05.2025r.
wtorek
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serkiem topionym, papryką, dżemem
Zupa kalafiorowa
z zacierką, potrawka
z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot
Kisiel pomarańczowy, jabłko
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1
21.05.2025r.
środa
Pieczywo z masłem, pomidorem, parówki z szynki, keczup, herbata z cytryną
Żurek z jajkiem, makaron
z truskawkami, młoda marchewka do chrupania, kompot
Bułka z masłem, wędliną, ogórkiem zielonym,
kawa z mlekiem
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1,7
22.05.2025r.
czwartek
Kasza manna na mleku, pieczywo
z masłem, wędliną
Pomidorowa
z makaronem, kotlet
z piersi kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot
Tosty zapiekane
z serem żółtym, keczup,
herbata owocowa
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1,7
23.05.2025r.
piątek
Sam komponuję kanapki z:
Jajka, szynki drobiowej, papryki, ogórka zielonego, kakao
Zupa ogórkowa, paluszki rybne, ziemniaki, surówka
z młodej kapusty, kompot
Chałka z masłem, miodem,
herbata miętowa
Alergeny
1,3,7
1,4,7,9
1,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.