Jadłospis

      • Jadłospis

      •  

         

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        08.12.2025r.

        poniedziałek

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, kurczakiem gotowanym, pomidorem,

        kawa z mlekiem

        Barszcz biały z białą kiełbasą, racuszki drożdżowe z jabłkami, cukrem pudrem, marchewka do chrupania, kompot

         

        Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, herbata z cytryną

        Alergeny

        1,3,7

        1,7,9

        1,7

        09.12.2025r.

        wtorek

        Płatki kukurydziane

        z mlekiem, pieczywo z masłem, twarożkiem z jabłkiem i śmietaną

        Zupa koperkowa, kotlety rybne, ziemniaki, surówka

        z kiszonej kapusty, kompot

        Galaretki owocowe z bitą śmietaną, jabłko

        Alergeny

        1,7,9

        1,3,4,7,9

        7

        10.12.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, rzodkiewką, parówki z szynki, keczup, herbata z cytryną

        Zupa ogórkowa, naleśniki z dżemem, jogurtem owocowym, kompot

        Bułka z masłem, szynką drobiową, papryką,

        kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,3,7

        1,3,7,9

        1,3,7

         

        11.12.2025r.

        czwartek

        Bułka z masłem, serem żółtym, pomidorem, dżemem, jogurt owocowy, herbata z cytryną

         

        Barszcz czerwony, pierogi ruskie z duszoną cebulką, owoc, kompot

         

        Ciasto drożdżowe

        z kruszonką,

        kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,7

         

        12.12.2025r.

        piątek

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem, rzodkiewką,

        kakao

        Zupa ziemniaczana

        z zacierką, nugetsy

        z piersi kurczaka, frytki, surówka

        z kapusty pekińskiej, kompot

         

         

        Kisiel malinowy, flipsy

        Alergeny

        1,3,7

        1,3,7,9

        1,9

         
        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.