• Jadłospis

      • DATA

        ŚNIADANIA

        OBIADY

        PODWIECZOREK

         

        PONIEDZIAŁEK

        10.03.2025 r.

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, suchą krakowską i pomidorem, kawa z mlekiem

         

        Zupa jarzynowa, naleśniki z dżemem i jogurtem owocowym, kompot

         

        Bułka z masłem, pastą z tuńczyka i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną

        Alergeny

        1, 7

        1, 3, 7, 9

        1, 4, 7

         

         

        WTOREK

        11.03.2025 r.

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem i rzodkiewką, kakao

         

        Zupa marchewkowa, pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot

         

        Kisiel truskawkowy, flipsy

        Alergeny

        1, 3, 7

        1, 3, 7, 9

        7

         

         

        ŚRODA

        12.03.2025 r.

         

         

         

         

        Tosty zapiekane z serem żółtym i wędliną, ketchup, herbata owocowa

         

        Zupa pieczarkowa, pierogi ruskie z duszoną cebulką, kompot, owoc

         

         

        Owsianka na mleku, bułka z masłem

        Alergeny

        1, 7

        1, 3, 7, 9

        1, 7

         

         

        CZWARTEK

        13.03.2025 r.

         

         

         

        Kulki czekoladowe z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, serkiem twarogowym i rzodkiewką

         

        Zupa fasolowa, ryba w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot

         

         

        Chałka z masłem i miodem, herbata rumiankowa

        Alergeny

        1, 7

        1, 3, 4, 9

        1

         

        PIĄTEK

        14.03.2025 r.

         

         

        Sam komponuję kanapki z sera żółtego, szynki wieprzowej, papryki i ogórka zielonego, herbata owocowa

         

         

        Pomidorowa z ryżem, nuggetsy, ziemniaki pieczone, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

         

         

        Galaretki owocowe z bita śmietaną

        Alergeny

        1, 7

        1, 3, 7, 9

        7

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.