Jadłospis

      • Jadłospis

      •  

         

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        12.05.2025r.

        Poniedziałek

         

         

        Pieczywo z masłem, pomidorem, jajecznica na maśle, szczypiorek,

        herbata z cytryną

        Kapuśniak z młodej kapusty, makaron

        z twarogiem, jabłko, kompot

        Bułka z masłem, pasztetem pieczonym

        i rzodkiewką, herbata owocowa

        Alergeny

        1,3,7

        1,9

        1,7

        13.05.2025r.

        wtorek

        Bułka z masłem, serem żółtym, dżemem, jogurty owocowe,

        herbata z cytryną

        Zupa brokułowa, pulpeciki w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, fasolka szparagowa, kompot

        Wafle ryżowe

        z miodem,

        herbata rumiankowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1

        14.05.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, papryką, kakao

        Zupa ogórkowa, placuszki cynamonowe

        z jabłkami i cukrem pudrem, kalarepka do chrupania, kompot

        Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, rzodkiewką, herbata owocowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,4,7

         

        15.05.2025r.

        czwartek

        Muszelki czekoladowe

        z mlekiem, pieczywo z masłem, serkiem twarogowym, wędliną

         

        Rosołek z makaronem, nugetsy, ziemniaki, mizeria,

        kompot

         

        Ciasto drożdżowe, herbata miętowa

        z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,3,7

         

        16.05.2025r.

        piątek

        Sam komponuję kanapki z:

        Sera żółtego, wędliny, ogórka zielonego, rzodkiewki,

        kawa z mlekiem

         

        Pomidorowa z ryżem, placki ziemniaczane

        z kwaśną śmietaną, owoc,

        kompot

         

        Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata owocowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,3,7

         

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.