Jadłospis

      • Jadłospis

      •  

         

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        19.05.2025r.

        Poniedziałek

         

         

         

        Pieczywo z masłem, serem żółtym, pomidorem,

        herbata owocowa

        Krupnik,

        ryż

        z prażonymi jabłkami

        i bitą śmietaną,

         owoc, kompot

        Bułka z masłem, kurczakiem gotowanym

        i rzodkiewką,

        kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,7

        1,9

        1,7

        20.05.2025r.

        wtorek

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serkiem topionym, papryką, dżemem

        Zupa kalafiorowa

        z zacierką, potrawka

        z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot

        Kisiel pomarańczowy, jabłko

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1

        21.05.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, pomidorem, parówki z szynki, keczup, herbata z cytryną

        Żurek z jajkiem, makaron

        z truskawkami, młoda marchewka do chrupania, kompot

        Bułka z masłem, wędliną, ogórkiem zielonym,

        kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,7

         

        22.05.2025r.

        czwartek

         

        Kasza manna na mleku, pieczywo

        z masłem, wędliną

        Pomidorowa

        z makaronem, kotlet

        z piersi kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

         

        Tosty zapiekane

        z serem żółtym, keczup,

        herbata owocowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,7

         

        23.05.2025r.

        piątek

        Sam komponuję kanapki z:

        Jajka, szynki drobiowej, papryki, ogórka zielonego, kakao

        Zupa ogórkowa, paluszki rybne, ziemniaki, surówka

        z młodej kapusty, kompot

         

        Chałka z masłem, miodem,

        herbata miętowa

        Alergeny

        1,3,7

        1,4,7,9

        1,7

         

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.