Jadłospis

      • Jadłospis

      •  

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        15.09.2025r.

        poniedziałek

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, pomidorem,

        kawa z mlekiem

        Zupa jarzynowa, placuszki cynamonowe

        z jabłkami, owoc, kompot

        Bułka  z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1

        16.09.2025r.

        wtorek

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serkiem twarogowym, rzodkiewką, powidłami wiśniowymi

        Barszcz ukraiński, gulasz z kaszą jęczmienną, sałatka

        z ogórków kiszonych, kompot

        Sałatka owocowa, bita śmietana, ciastka owsiane

        Alergeny

        1,7,9

        1,3,9

        1,7

        17.09.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, pastą jajeczną, papryką, herbata owocowa

        Kapuśniak,

        ryż z jabłkami, bita śmietana, owoc, kompot

        Bułka z masłem, kurczakiem gotowanym, pomidorem, kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,3,7

        1,7,9

        1,7

         

        18.09.2025r.

        czwartek

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką drobiową,

        kakao

         

        Zupa kalafiorowa, spaghetti z mięsem mielonym, owoc, kompot

         

        Bułka słodka, herbata rumiankowa

        Alergeny

        1,7

        1,9

        1

         

        19.09.2025r.

        piątek

        Kanapki mieszane: ser żółty, wędlina, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata owocowa

        Pomidorowa

        z makaronem, nugetsy z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka

        z pekinki, kompot

         

        Kasza manna,

        z sokiem malinowym

        Alergeny

        1,3,7

        1,3,7,9

        1,7

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.