Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
24.03.2025r.
poniedziałek
Pieczywo z masłem, pomidorem, jajecznica na maśle, herbata z cytryną
Kapuśniak,
makaron ze szpinakiem, owoc, kompot
Bułka z masłem, szynką drobiową, ogórkiem zielonym,
kawa z mlekiem
Alergeny
1,3,7
1,9
1,7
25.03.2025r.
wtorek
Kulki czekoladowe
z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, papryką i dżemem
Zupa ziemniaczana
z zacierką, potrawka
z kurczaka, ryż, surówka z białej kapusty, kompot
Kisiel brzoskwiniowy, ciastka
Alergeny
1,7
1,7,9
1,7
26.03.2025r.
środa
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, rzodkiewką, kakao
Zupa ogórkowa, placki z jabłkami, cukrem pudrem, owoc, kompot
Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, herbata z cytryną
Alergeny
1,7
1,7,9
1,4,7
27.03.2025r.
czwartek
Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem
i pomidorem, herbata owocowa
Rosołek z makaronem, kotlety rybne, ziemniaki, surówka
z kiszonej kapusty, kompot
Budyń waniliowy, sok malinowy
Alergeny
1,3,7
1,3,4,7,9
1,7
28.03.2025r.
piątek
Sam komponuję kanapki z:
sera żółtego, wędliny, papryki, ogórka zielonego, kawa z mlekiem
Krupnik,
pierogi leniwe
z masłem i cukrem, owoc,
kompot
Chałka drożdżowa z masłem
i miodem,
herbata rumiankowa
Alergeny
1,7
1,3,9
1,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.