Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
07.04.2025r.
poniedziałek
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, papryką, kawa z mlekiem
Zupa pomidorowa
z ryżem, placki ziemniaczane
z kwaśną śmietaną, owoc, kompot
Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, ogórkiem kiszonym,
herbata z cytryną
Alergeny
1,7
1,7,9
1,4,7
08.04.2025r.
wtorek
Muszelki czekoladowe
z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, rzodkiewką, dżemem
Kalafiorowa
z zacierką, kotlety
z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka
z pory i kukurydzy, kompot
Kisiel truskawkowy, herbatniki
Alergeny
1,7
1,3,7,9
7
09.04.2025r.
środa
Pieczywo z masłem, sałatą, wędliną drobiową, papryką, herbata owocowa
Zupa marchewkowa, łazanki z kiszoną kapustą i boczkiem, kompot
Ciasto drożdżowe własnego wypieku, kakao
Alergeny
1,7
1,7,9
1,7
10.04.2025r.
czwartek
Bułka z masłem, twarożkiem
z rzodkiewką
i szczypiorkiem, serek waniliowy, herbata z cytryną
Zupa fasolowa, pulpety w sosie śmietankowo koperkowym, buraczki, ziemniaki, kompot
Wafle ryżowe
z miodem,
herbata rumiankowa
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1
11.04.2025r.
piątek
Sam komponuję kanapki z:
jajka, wędliny, rzodkiewki, ogórka zielonego,
kawa z mlekiem
Zupa ogórkowa, pierogi z twarogiem, śmietaną, owoc, kompot
Pieczywo razowe
z masłem, serem żółtym, pasztetem, pomidorem, herbata owocowa
Alergeny
1,3,7
1,3,7,9
1,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.