• Jadłospis

      •  

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        07.04.2025r.

        poniedziałek

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, papryką, kawa z mlekiem

        Zupa pomidorowa

        z ryżem, placki ziemniaczane

        z kwaśną śmietaną, owoc, kompot

        Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, ogórkiem kiszonym,

        herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,4,7

        08.04.2025r.

        wtorek

        Muszelki czekoladowe

        z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, rzodkiewką, dżemem

        Kalafiorowa

        z zacierką, kotlety

        z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka

        z pory i kukurydzy, kompot

        Kisiel truskawkowy, herbatniki

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        7

        09.04.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, sałatą, wędliną drobiową, papryką, herbata owocowa

        Zupa marchewkowa, łazanki z kiszoną kapustą i boczkiem, kompot

        Ciasto drożdżowe własnego wypieku, kakao

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,7

         

        10.04.2025r.

        czwartek

        Bułka z masłem, twarożkiem

        z rzodkiewką

        i szczypiorkiem, serek waniliowy, herbata z cytryną

        Zupa fasolowa, pulpety w sosie śmietankowo koperkowym, buraczki, ziemniaki, kompot

         

        Wafle ryżowe

        z miodem,

        herbata rumiankowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1

         

        11.04.2025r.

        piątek

        Sam komponuję kanapki z:

        jajka, wędliny, rzodkiewki, ogórka zielonego,

        kawa z mlekiem

         

        Zupa ogórkowa, pierogi z twarogiem, śmietaną, owoc, kompot

        Pieczywo razowe

        z masłem, serem żółtym, pasztetem, pomidorem, herbata owocowa

        Alergeny

        1,3,7

        1,3,7,9

        1,7

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.