Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
09.12.2024 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową i pomidorem, kawa z mlekiem
Biały barszcz z białą kiełbasą, racuszki drożdżowe z jabłkami, kompot, marchewka do chrupania
Bułka z masłem, pastą z tuńczyka i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1, 4,7
WTOREK
10.12.2024 r.
Płatki czekoladowe z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, serkiem twarogowym i rzodkiewką
Zupa koperkowa, kotlety rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot
Tosty zapiekane z serem żółtym, ketchup, herbata owocowa
Alergeny
1,7
1,3,4,7,9
1,7
ŚRODA
11.12.2024 r.
Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata z cytryną
Kapuśniak, pierś w sosie słodko kwaśnym, ryż, kompot
Budyń śmietankowy z sokiem malinowym
Alergeny
1,3,7
1, 7, 9
1, 7
CZWARTEK
12.12.2024 r.
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, wędliną i papryką
Pomidorowa z makaronem ryżowym, potrawka z kurczaka, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot
Wafle ryżowe z miodem, herbata miętowa
Alergeny
1, 7
1,7,9
1
PIĄTEK
13.12.2024 r.
Sam komponuję kanapki z jajka, wędliny, ogórka zielonego i rzodkiewki, kakao
Krupnik, pierogi leniwe z masłem i cukrem, kompot, owoc
Bułka z masłem, wędliną i papryką, herbata owocowa
Alergeny
1,3,7
1,3,7,9
1,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.