Jadłospis
Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
06.10.2025r.
poniedziałek
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, pomidorem,
kawa z mlekiem
Biały barszcz z białą kiełbasą, ryż
z prażonymi jabłkami
i cynamonem, bita śmietana, marchewka do chrupania, kompot
Bułka z masłem, pasztetem drobiowym, rzodkiewką, herbata z cytryną
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1
07.10.2025r.
wtorek
Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, papryką, dżemem
Kapuśniak, potrawka
z kurczaka, ryż, surówka z białej kapusty, kompot
Kisiel cytrynowy, ciastka kruche
Alergeny
1,7,9
1,7,9
1
08.10.2025r.
środa
Pieczywo z masłem, sałatą, kurczakiem gotowanym, pomidorem, herbata owocowa
Zupa jarzynowa, pierogi ruskie
z duszoną cebulką, owoc, kompot
Kasza manna
z sokiem malinowym
Alergeny
1,7
1,7,9
7
09.10.2025r.
czwartek
Bułka z masłem, pastą jajeczną, herbata z cytryną
Rosół z makaronem, kotlety mielone, ziemniaki, mizeria, kompot
„Zebra”
kakao
Alergeny
1,3,7
1,3,7,9
1,7
10.10.2025r.
piątek
Kanapki mieszane: wędlina, ser żółty, rzodkiewka, ogórek, kawa z mlekiem
Krupnik, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z marchewki, selera i jabłka,
kompot
Bułka z masłem, miodem, herbata rumiankowa
Alergeny
1,7
1,3,4,7,9
1
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.