• Jadłospis

      •  

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        24.03.2025r.

        poniedziałek

         

         

        Pieczywo z masłem, pomidorem, jajecznica na maśle, herbata z cytryną

        Kapuśniak,

        makaron ze szpinakiem, owoc, kompot

        Bułka z masłem, szynką drobiową, ogórkiem zielonym,

        kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,3,7

        1,9

        1,7

        25.03.2025r.

        wtorek

        Kulki czekoladowe

        z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, papryką i dżemem

        Zupa ziemniaczana

        z zacierką, potrawka

        z kurczaka, ryż, surówka z białej kapusty, kompot

        Kisiel brzoskwiniowy, ciastka

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,7

        26.03.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, rzodkiewką, kakao

        Zupa ogórkowa, placki z jabłkami, cukrem pudrem, owoc, kompot

        Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,4,7

         

        27.03.2025r.

        czwartek

        Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem

        i pomidorem, herbata owocowa

        Rosołek z makaronem, kotlety rybne, ziemniaki, surówka

        z kiszonej kapusty, kompot

         

        Budyń waniliowy, sok malinowy

        Alergeny

        1,3,7

        1,3,4,7,9

        1,7

         

        28.03.2025r.

        piątek

        Sam komponuję kanapki z:

        sera żółtego, wędliny, papryki, ogórka zielonego, kawa z mlekiem

        Krupnik,

        pierogi leniwe

        z masłem i cukrem, owoc,

        kompot

        Chałka drożdżowa z masłem

        i miodem,

        herbata rumiankowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,9

        1,7

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.