• Jadłospis

      • DATA

        ŚNIADANIA

        OBIADY

        PODWIECZOREK

         

        PONIEDZIAŁEK

        18.11.2024 r.

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką i pomidorem, kawa z mlekiem

         

        Zupa grochowa, racuszki drożdżowe z jabłkami, kompot, marchewka do chrupania

         

         

        Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1,3, 7

         

         

        WTOREK

        19.11.2024 r.

         

         

         

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, wędliną i rzodkiewką

         

         

        Zupa fasolowa, spaghetti z mięsem mielonym, kompot

         

        Kisiel malinowy, herbatniki

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,7

         

         

        ŚRODA

        20.11.2024 r.

         

         

         

         

        Pieczywo z masłem i ogórkiem zielonym, parówki z szynki, ketchup, herbata z cytryną

         

        Barszcz czerwony, naleśniki z dżemem i sosem jogurtowo-truskawkowym, kompot

         

        Bułka z masłem, kurczakiem gotowanym i rzodkiewką, kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,7

        1, 3, 7, 9

        1, 7

         

         

        CZWARTEK

        21.11.2024 r.

         

         

         

        Bułka paryska z masłem, dżemem, serkiem topionym, jogurt owocowy, herbata z cytryną

         

        Zupa kalafiorowa z zacierką, kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, mizeria, kompot

         

         

        Bułka słodka, kawa z mlekiem

        Alergeny

        1, 7

        1,3,7,9

        1,7

         

         

        PIĄTEK

        22.11.2024 r.

         

         

        Sam komponuję kanapki z sera żółtego, wędliny, rzodkiewki i papryki, kakao

         

         

        Rosół z makaronem, kopytka z duszoną cebulką i boczkiem, surówka z czerwonej kapusty,kompot

         

         

        Wafle ryżowe z miodem, herbata rumiankowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.