• Jadłospis

      • DATA

        ŚNIADANIA

        OBIADY

        PODWIECZOREK

         

        PONIEDZIAŁEK

        20.01.2025 r.

         

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, serem żółtym i pomidorem, kawa z mlekiem

         

        Zupa grochowa, makaron z truskawkami, kompot

         

         

        Bułka z masłem, pasztetem pieczonym i ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1, 7

         

         

        WTOREK

        21.01.2025 r.

         

         

         

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, wędliną

         

         

        Zupa brokułowa, potrawka z kurczaka, ryż, buraczki z cebulką, kompot

         

        Biszkopty w galaretce z bitą śmietaną

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        1,3,7

         

         

        ŚRODA

        22.01.2025 r.

         

         

         

         

        Pieczywo z masłem i pomidorem, jajecznica, herbata z cytryną

         

         

        Zupa kalafiorowa, spaghetti z mięsem mielonym, kompot, owoc

         

        Bułka z masłem, wędliną i papryką, kawa z mlekiem

        Alergeny

        1,3,7

        1, 7, 9

        1, 7

         

         

        CZWARTEK

        23.01.2025 r.

         

         

         

        Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo z masłem, wędliną, serkiem topionym i rzodkiewką

         

         

        Zupa koperkowa, kotlety rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot

         

         

        Wafle ryżowe z miodem, herbata rumiankowa

        Alergeny

        1, 7

        1,3,4,7,9

        1

         

        PIĄTEK

        24.01.2025 r.

         

        Sam komponuję kanapki z: sera żółtego, szynki, ogórka zielonego i papryki, kakao

         

        Krupnik, placuszki cynamonowe z jabłkami i cukrem pudrem, kompot, mandarynki

         

        Bułka z masłem, kurczakiem gotowanym i rzodkiewką, herbata owocowa

        Alergeny

        1, 7

        1,3,7,9

        1,7

         

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.