Jadłospis

      • Jadłospis

      •  

         

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

         

        06.10.2025r.

        poniedziałek

         

         

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, pomidorem,

        kawa z mlekiem

        Biały barszcz z białą kiełbasą, ryż

        z prażonymi jabłkami

        i cynamonem, bita śmietana, marchewka do chrupania, kompot

        Bułka z masłem, pasztetem drobiowym, rzodkiewką, herbata z cytryną

        Alergeny

        1,7

        1,3,7,9

        1

        07.10.2025r.

        wtorek

        Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo z masłem, serem żółtym, papryką, dżemem

        Kapuśniak, potrawka

        z kurczaka, ryż, surówka z białej kapusty, kompot

        Kisiel cytrynowy, ciastka kruche

        Alergeny

        1,7,9

        1,7,9

        1

        08.10.2025r.

        środa

        Pieczywo z masłem, sałatą, kurczakiem gotowanym, pomidorem, herbata owocowa

        Zupa jarzynowa, pierogi ruskie

        z duszoną cebulką, owoc, kompot

        Kasza manna

        z sokiem malinowym

        Alergeny

        1,7

        1,7,9

        7

         

        09.10.2025r.

        czwartek

         

        Bułka z masłem, pastą jajeczną, herbata z cytryną

         

        Rosół z makaronem, kotlety mielone, ziemniaki, mizeria, kompot

         

        „Zebra”

        kakao

        Alergeny

        1,3,7

        1,3,7,9

        1,7

         

        10.10.2025r.

        piątek

        Kanapki mieszane: wędlina, ser żółty, rzodkiewka, ogórek, kawa z mlekiem

        Krupnik, paluszki rybne, ziemniaki, surówka z marchewki, selera i jabłka,

        kompot

         

        Bułka z masłem, miodem, herbata rumiankowa

        Alergeny

        1,7

        1,3,4,7,9

        1

        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.