• Jadłospis

      •  

        DATA

         

        ŚNIADANIA

         

        OBIADY

         

        PODWIECZOREK

        16.01.2023r.

        poniedziałek

        Kulki czekoladowe

        z mlekiem, pieczywo z masłem, wędliną, dżemem

         

        Kapuśniak, racuszki drożdżowe

        z jabłkami, kalarepka do chrupania, kompot

         

        Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, ogórkiem kiszonym,

        herbata z cytryną

         

         

         

         

         

        17.01.2023r.

        wtorek

        Pieczywo z masłem, sałatą, serem żółtym, pomidorem,

        kakao

        Zupa koperkowa, potrawka z kurczaka, ziemniaki, surówka

        z ogórków kiszonych, kompot

        Kisiel truskawkowy, herbatniki

         

         

         

         

         

        18.01.2023r.

        środa

        Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, rzodkiewką,

        kawa z mlekiem

        Barszcz czerwony, pierogi leniwe

        z masłem

        i brązowym cukrem, mandarynki, kompot

        Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata owocowa

         

         

         

         

         

        19.01.2023r.

        czwartek

        Płatki owsiane

        z mlekiem, pieczywo z masłem, pasztetem, papryką, serkiem topionym

        Zupa fasolowa, spaghetti z mięsem mielonym, banan, kompot

        Galaretki owocowe z ananasem

        i brzoskwinią,

        bita śmietana, flipsy

         

         

         

         

         

        20.01.2023r. piątek

        Kanapki mieszane: ser żółty, wędlina, serek twarogowy, ogórek zielony, kakao

        Zupa jarzynowa, placki z wątróbki drobiowej, surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki, kompot

        Chałka z masłem, miodem,

        herbata rumiankowa

         

         

         

         

         
        Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.

        W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.

        Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

        ALERGENY W ŻYWNOŚCI
        Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II

        1. GLUTEN
        2. SKORUPIAKI
        3.JAJA
        4. RYBY
        5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
        6. SOJA
        7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
        8. INNE ORZECHY
        9. SELER
        10. GORCZYCA
        11. SEZAM
        12. DWUTLENEK SIARKI
        13. ŁUBIN
        14. MIĘCZAKI

        Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.

        Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.