Jadłospis
Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
12.05.2025r.
Poniedziałek
Pieczywo z masłem, pomidorem, jajecznica na maśle, szczypiorek,
herbata z cytryną
Kapuśniak z młodej kapusty, makaron
z twarogiem, jabłko, kompot
Bułka z masłem, pasztetem pieczonym
i rzodkiewką, herbata owocowa
Alergeny
1,3,7
1,9
1,7
13.05.2025r.
wtorek
Bułka z masłem, serem żółtym, dżemem, jogurty owocowe,
herbata z cytryną
Zupa brokułowa, pulpeciki w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, fasolka szparagowa, kompot
Wafle ryżowe
z miodem,
herbata rumiankowa
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1
14.05.2025r.
środa
Pieczywo z masłem, sałatą, szynką wieprzową, papryką, kakao
Zupa ogórkowa, placuszki cynamonowe
z jabłkami i cukrem pudrem, kalarepka do chrupania, kompot
Bułka z masłem, pastą z tuńczyka, rzodkiewką, herbata owocowa
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1,4,7
15.05.2025r.
czwartek
Muszelki czekoladowe
z mlekiem, pieczywo z masłem, serkiem twarogowym, wędliną
Rosołek z makaronem, nugetsy, ziemniaki, mizeria,
kompot
Ciasto drożdżowe, herbata miętowa
z cytryną
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1,3,7
16.05.2025r.
piątek
Sam komponuję kanapki z:
Sera żółtego, wędliny, ogórka zielonego, rzodkiewki,
kawa z mlekiem
Pomidorowa z ryżem, placki ziemniaczane
z kwaśną śmietaną, owoc,
kompot
Bułka z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata owocowa
Alergeny
1,7
1,3,7,9
1,3,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.