Jadłospis
DATA
ŚNIADANIA
OBIADY
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
16.12.2024 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, suchą krakowską i pomidorem, kawa z mlekiem
Zupa ogórkowa, ryż z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną, kompot, kalarepka do chrupania
Bułka z masłem, pasztetem pieczonym i ogórkiem zielonym, herbata z cytryną
Alergeny
1,7
1,7,9
1,7
WTOREK
17.12.2024 r.
Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo z masłem, dżemem, serem żółtym i papryką
Zupa kalafiorowa z zacierką, kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki, duszona marchewka, kompot
Kisiel malinowy, flipsy
Alergeny
1,7
1,3,7,9
7
ŚRODA
18.12.2024 r.
Pieczywo z masłem i rzodkiewką, parówki z szynki, ketchup, herbata z cytryną
Zupa marchewkowa, łazanki z kiszoną kapustą, kompot, owoc
Bułka z masłem i miodem, kakao
Alergeny
1,7
1, 7, 9
1, 7
CZWARTEK
19.12.2024 r.
Pieczywo z masłem, sałatą, jajkiem i pomidorem, herbata owocowa
Zupa fasolowa, gulasz z kaszą jęczmienną, ogórki kiszone, kompot
Kasza manna z sokiem malinowym
Alergeny
1,3, 7
1,7,9
1,7
PIĄTEK
20.12.2024 r.
Sam komponuję kanapki z sera żółtego, wędliny, ogórka zielonego i papryki, kawa z mlekiem
Rosołek z makaronem, filet z ryby smażony, ziemniaki, surówka z marchewki, pora i jabłuszka, kompot
Ciasto drożdżowe, herbata rumiankowa
Alergeny
1,7
1,3,4,7,9
1,3,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną.W jadłospisie uwzględniamy indywidualne zalecania lekarskie dla dzieci.
Jadłospis sporządzono na podstawie zał. nr 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI
Dz. U. Unii Europejskiej z dnia 22.11.2011 L304/28 – art. 9 ust. 1; L304/43 – zał. II1. GLUTEN
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4. RYBY
5. ORZECHY ZIEMNE ARACHIDOWE
6. SOJA
7. MLEKO I JEGO PRZETWORY
8. INNE ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. SEZAM
12. DWUTLENEK SIARKI
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKIWędliny mogą zawierać śladowe ilości 1,9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 3, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.